Uuden ajan demari Katse kohti tulevaisuutta, historiaa kunnioittaen

Kyse on arvoista

Miksi demarit, eikä Kokoomus? Tämän kysymyksen tulen vielä tulevaisuudessa kuulemaan useasti, sillä monet talouspoliittisista ajatuksistani on varmasti aika oikeistolaisia. Mutta kyse on arvoista, siitä kenen hyväksi talouspolitiikkaa tehdään. Siitä millainen yhteiskunta me halutaan olla.

Toimivan ja tasa-arvoisen yhteiskunnan pohja on toimiva talouspolitiikka. Valitettavasti mitään yhteistä näkemystä toimivasta talouspolitiikasta ei ole olemassa, vaan näkemys aina riippuu ihmisen omasta intressistä. Vallitseva näkemys, näin empiirisen tutkimuksen perusteella on minä,minä,minä-politiikka, mikä ei rajoitu mihinkään poliittiseen vakaumukseen tai yhteiskunta-asemaan. Suurin osa ihmisistä vaan ajattelee lähtökohtaisesti pelkästään itseään ja viiteryhmäänsä, unohtaen kokonaiskuvan.

Yhteinen etu. Liian harvoin missään näkee, että kukaan oikeasti miettisi yhteistä etua asioissa. Vaikka monesti nimenomaan se, että kaikki hyötyisi, tuottaisi myös yksilölle enemmän. Työpaikat joissa työntekijät toimii yhteen tasa-arvoisesti työnjohdon ja omistajien kanssa on monesti niitä omistajalleen eniten tuottavia yrityksiä, sama pätee yhteiskuntaan. Jos kaikista pidettäis huoli ja hyvinvointia jaettaisiin kaikille, niin olot myös siellä yhteiskunnan ylärappusella paranisi huomattavasti mm. vähentyneenä rikollisuutena. Myös ne aina parjatut verot kevenisivät, jos ihmisistä pidettäisiin huolta ja kaikille annettaisiin OIKEASTI mahdollisuus pärjätä elämässä. Ennaltaehkäisy on aina halvempaa, kuin jälkien hoito.

Enkä nyt aja mitään sosialismia, vaan kannatan nykyistä markkinataloutta. Nyt vaan pitää järjestelmää kehittää tämän päivän tarpeisiin, ihminen edellä. Se sisältää tukijärjestelmien uudistamisen, koulutuksen mahdollistamisen kaikille ja verotuksen muutoksia. Mutta nykyinen lyö lyötyä politiikka pitää lopettaa. Se että työttömiä ja muita heikompiosaisia kuritetaan ei synnytä mitään hyvää. Eikä sillä myöskään luoda yhtään työpaikkaa.

Tästä syystä mä olen demari, enkä kokoomuslainen. Mä haluan elää hyvinvointivaltiossa, jossa kaikilla on mahdollisuus nousta yhteiskunnan rappusia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Juha Hämäläinen

On hyvä huomata, ettei tasa-arvo, markkinatalous, kapitalismi, koulutus tai sosiaalin luukku ole mikään jaettava taloudellinen arvo.

Meillä on ongelma näiden ismeihin uskovien kanssa. He ovat täysin sokeita niinkin yksinkertaisen asian kuon taloudellisen hyvinvoinnin osalta eli mistä se syntyy.

Suomen ongelmana tässä on vain ja ainoastaan tekemättömyys. Liian harva tekee mitään lisäarvoa työllään, josta jakaa muillekin. Ja liian monen ns työ ei kata edes hänen oman elämänsä ja perheensä kuluja. Tulonsiirtojen maksajat ovat vähissä.

Tunnen monia ihmisiä, jotka käyvät kokopäivätöissä, jonka verotuotto kattaa vain kunnallisveron. Valtionveroa he eivät maksa ollenkaan tai hyvin vähän. Kovin moni ei edes tajua tätä itse.

2000€ kuussa tienaava ei maksa valtionveroa lainkaan ja 3.000€ tienaava ei hänkään juuri mitään. Verojen summat ovat absoluuttisesti vielä naurettavampia, koska bruttopalkka niin mitätön. Veroja kun ei makseta prosentteina vaan euroina lopultakin.

On tämän pohjalta helppo ymmärtää, miksei Suomen talous toimi. Enemmistön työn tuotos on heikko. Ja niiden määrä, jotka eivät töitä tee on massiivinen. Näihin elätettäviin kuuluvat sijoittajat. Heidän varoillaan ei mitään merkitystä, jollei joku tee niitä vastaan työtä ja tuota.

Sijoituksillaan elävät ovat merkittävä rasite yhteiskunnalle. Juuri koska he haluavat samalla sijoituksella tienata vuodesta toiseen, mutta samalla työpanoksella ei voi tienata kuin kerran.

Käyttäjän ToniKukkonen1 kuva
Toni Kukkonen

Eihän tulovero ole mikään itseisarvo. Kyllä 2000€-3000€ tienaavakin maksaa valtiolle veroja ison osan tuloistaan. Ne vain kerätään kulutuksesta, ei työnteosta.

Ja ei sijoituksilla elävät mitään loisia myöskään ole. Hehän maksaa 30%-34% veroja saamastaan arvonnoususta.

Mika Sarivaara-Satta

Tasa-arvoa vapauden kustannuksella?
Ei kiitos. Ja toisakseen hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän, sillä sen ratkaisu ongelmaan luo kaksi uutta ongelmaa.

Käyttäjän ToniKukkonen1 kuva
Toni Kukkonen

Vapauden kustannuksella? Voitko tarkentaa? Ja mitkä nämä 2 uutta ongelmaa ovat?

Mika Sarivaara-Satta

Ei köyhät almuja kaipaa, vaan mahdollisuuksia. Kaikki hyvinvointivaltion tukitoimet addiktoivat käyttäjänsä, kuten huumeet. Esimerkiksi asumistuki vääristää vuokra-asuntomarkkinat, niin yksiöiden kuin perheasuntojen kohdalla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Entä kun niillä rappusilla alkaa olla tungosta?

Toimituksen poiminnat