Uuden ajan demari Katse kohti tulevaisuutta, historiaa kunnioittaen

Kärjessä ollaan

Tuoreimmassa Ylen gallupissa demarit nousi kärkeen, mikä on erinomaisen hyvä asia. Mutta mieleeni silti hiipii mörkö, että suosio on muiden heikkoutta, ei meidän onnistumisia. Mitä me demarit ollaan muka tehty, että paikka on ansaittu? Itse en keksi yhtään konkreettista asiaa mikä selittäisi tilanteen. Sen sijaan hallitus on möhlinyt hommansa aivan puihin sote-sotkuillaan ja aktiivimalleillaan. Nyt riittää kun vain vastustaa näitä kansaa kurittavia päätöksiä. Mutta itse haluaisin kyllä nähdä myös konkreettisia tekoja ja tavoitteita meiltä demareilta. Kaiken vastustaminen ja menneisyydessä roikkuminen, kun ei pitkään meitä kannattele. Nyt tarvitaan tulevaisuuteen luotsaava konkreettinen toimenpide- ja tavoiteohjelma.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Mistähän joukosta prosentit lasketaan. Miten otetaan huomioon se, että suurin puolue ovat äänestämättä jättäneet.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kantansa ilmoittaneiden joukosta. Vastaamatta jättäneiden näkemykset ovat tässä yhtä merkityksellisiä, kuin vaaleissa äänestämättä jättäneiden. Kyselyssä kantansa kertoi 61,1 prosenttia haastatelluista.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Näinhän se menee.. SDP on kärjessä koska muut ovat niin paskoja.. Pahoittelen, ja olen iloinen että joku SDP:n kannattaja osaa ajatella kunnolla :)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

TK: "Mitä me demarit ollaan muka tehty, että paikka on ansaittu?"

Ajattelen samoin. En äänestä demareita, mutta monessa sosialidemokraattinen liike on jokseenkin parasta, mitä maailmassa on politiikan saralla syntynyt. Liikettä on Suomessa kiittäminen pohjoismaisesta mallista, mutta liike on hukannut itsensä ja sitä myöten äänestäjänsä aikaa sitten. On aika löytää itsensä, juurensa mutta tähän aikaan päivitettynä. Demareiden on syytä ottaa esimerkkiä johdonmukaisuudessa itsessään tosin yhteiskunnallista kokonaispahaa ajavasta Kokoomuksesta siinä, että se toimii johdonmukaisesti ja osaa poikkeuksetta lykätä poliittisen vastuun aina toisille (esimerkkinä SDP:n ja Keskustan toistuva kannatuksessa putoaminen hallituksissa laitaoikean suuren kanssa). Markus Mustajärvi totesi muutama vuosi sitten, että johdonmukaisesti toimivia puolueita Suomessa on kaksi: Kokoomus ja PS.

SDP:n on lakattava olemasta hajuton ja mauton sekä liian kompromissihenkinen. Puolustettava henkeen ja vereen sitä, mikä on arvokasta. Kannatuspotentiaalia on yhä ja se on viime vuosikymmeninä hyödynnetty perin vajaasti.

Käyttäjän ToniKukkonen1 kuva
Toni Kukkonen

Juurikin näin. Kokoomus on itseasiassa ainoa puolue joka ei tällä hallituskaudella ole pettänyt lupauksiaan ja kääntänyt takkia. Valitettavasti heidän politiikkansa ei vain ole kovin ihmislähtöistä..

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

TK: "Valitettavasti heidän politiikkansa ei vain ole kovin ihmislähtöistä.."

Aivan, se on tyystin bisneslähtöistä. Löytämällä itsensä, juurensa - ja äänestäjänsä - SDP tekisi suuren palveluksen koko valtakunnalle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Demarit eivät ole tehneet käytännössä mitään, paitsi vain huonoa räksyttävää oppositiopolitiikkaa.

Hallituskaan ei ole tehnyt juuri mitään, eikä varsinkaan siinä suhteessa, mitä hallituksen alkutaipaleella lupailtiin. Saavutuksina ovat pääosin mitätön kiky-tupsahdus ja sote-sekasorto. Julkisen menot kasvavat edelleen, julkinen sektori kasvaa edelleen, velkaantumineen jatkuu edelleen ja veroja nostetaan edelleen. Tästäkö pitäisi hallitusta onnitella.

Normienpurkutalkoistakin tuli lopulta normienlisäystalkoot.

Käyttäjän ToniKukkonen1 kuva
Toni Kukkonen

Normienpurkutalkoot oli alunpitäenkin vain silmänkääntötemppu. Kepu voitti viime vaalit väistelemällä kysymyksiä ja höpisemällä normien purusta..

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niinpä. Nyt pitäisi sitten uuden alkoholilain tultua voimaan kaupan kassojen vahtia mitä liköörikonvehteja voi myydä alle 18-vuotiaille tai klo 21 jälkeen. Minusta tuntuu ettei hallituksessa osata edes tavata normienpurkua, puhumattakaan että ymmärrettäisiin mitä se tarkoittaa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Antti Rinne junttasi Porin demarit kannattamaan Ahlaisten Lammin tuulivoimapuisto kaavaa. Ehkä se vaikutti tulokseen. Paikalliset asukkaat ovat olleet yksimielisesti tuulivoimaloiden rakentamista vastaan, ovat tulossa liian lähelle asutusta ja mökkiläisiä.

Tuulivoimaloiden haitat ei vaikuta Helsingissä muuten kuin sähkön hinnassa, hinta nousee, tulee teho korotuksia kuluttajille, kun esim. nyt kun sähköä tarvitaan, ja tuulivoimalat ei sähköä tuota, ainoastaan ne kuluttavat sähköä.

Antti Rinne hyväksyy valtion tuen itsessään kannattamattomalle tuulivoimalle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tarkoitatko siis, että kannatus olisi noussut vielä enemmän ilman Rinteen Junttausta?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kuinka monta kannatusmittauspuhelua luulet osuneen Ahlaisten Lammin tuulivoimapuistokaavan läheisyyteen? Olisivatko nuo puhelut nyt sitten sattuneet niille asukkaille, jotka eivät olleet mukana tuossa yksimielisessä rintamassa?

SDP:stä tuli ensimmäistä kertaa pitkään aikaan suosituin puolue. Eikö sinun näkemyksesi mukaan kannatuksen olisi pitänyt pudota? Nythän SDP:n kannatus kasvoi kuitenkin melko reilusti.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kunnalla on monopoli kaavasuunnittelussa, minun mielestä se on ainoastaan kunnan asukkaiden asia hyväksytäänkö kuntaan asutuksen ja parin järven välisen mäen päälle 14 kpl teollisen kokoluokan tuulivoimalaa.

Terveyshaittaa tutkimusten perusteella ne olisivat vaarallisia terveydelle, ja tutkimukset ovat valtiolla vielä kesken.

Ja nykyiset voimalat ovat jo selvästi ne haittavaikutukset osoittaneet.
Rinne töppäsi puuttumalla asiaan joka ei hänelle kuulu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #21

Olen tuossa viimeisessä lauseessa kanssasi täysin samaa mieltä. Paikallisdemokratian olisi pitänyt antaa vaikuttaa. Kaavapäätöksissä ei puoluekurille pitäisi olla sijaa. Eikä varsinkaan puolueen keskusjohdon suunnalta toteutettavalle painostukselle.

Sen sijaan noista terveyshaitoista on olemassa myös sinun mielipidettäsi varmempikin kanta. Se on se epävarma.

Mutta edelleen jäin miettimään, miksi SDP:n kannatus olisi sinun mielestäsi noussut, vaikka SDP möhli tuossa päätöksessään. Oletko sitä mieltä, että SDP olisi saanut vielä merkittävämmän kannatuksen ilman möhlimistään?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #22

Ei Porista ole varmaan kyselty, paikallinen töppäys vaikuttaa vaan Porin demareiden kannatuksessa.

Terveys vaikutuksista on Suomessa kerrottu ettei niitä voi poissulkea, ja tutkimukset jatkuvat.

Muualla ne hälyttävät tulokset tukevat minun käsitykseni liian lähelle rakennettujen tuulivoimaloiden terveyshaitat.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #23

Kun päätöksellä ei sinunkaan mielestäsi ole SDP:n kannatukseen vaikutusta, taitaa olla niin, että alkuperäinen kommenttisi on ihan väärässä blogissa.

Miksi katsot SDP:n kärsivän Porissa tehdystä ratkaisusta? Kokoomuksen koko valtuustoryhmä oli tuulipuiston rakentamisen kannalla, samoin Vasemmistoliiton kaksi valtuutettua. Demarien äänet jakautuivat kuitenkin 5 valtuutetun äänestettyä tuulipuistoa vastaan.

Etkö usko Kokoomuksen kannatuksen romahdukseen Porissa?

Minä en usko näiden poliittisten päätösten juurikaan vaikuttavan puolueiden kannatukseen. Silti minusta paikallispolitikoinnissa valtuutettujen käsien sitominen ryhmäpäätöksiin on tarpeetonta. Pidän puoluejohdon puuttumista paikalliseen päätöksentekoon tuomittavana. Tuollainen toiminta heikentää paikallistason päätäntävaltaa ja on mielestäni ristiriidassa kuntien itsemääräämisoikeuden kanssa.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

En koskaan voisi edes kuvitella sdp:tä, saati muuta vasemmistoa, äänestäväni mutta kun vaihtoehtoja ei ole niin moni sortuu sille tielle. Surullista..

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kypsyminen kestää aikansa, joten antauduhan kasvuun.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Se ei sdp:n avulla onnistu, joten ei kiitos.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Talouden realiteetit ovat aivan samat sekä SDP:lle että Suomen muille sosialidemokraattisille puolueille, kuten kepulle ja kokoomukselle.

Tämä tarkoittaa sitä että hyvä päätös on hyvä päätös ja huono päätös on huono päätös, riippumatta siitä tekeekö sen päätöksen SDP tai joku muu demaripuolue.

Nyt näyttää siltä että hyvien päätösten aika alkaa olla hetkellisesti ohitse, nyt kun nousun huumassa kuvitellaan että se lopullisesti ratkaisee kaikki ongelmat, eikä tarvitse muuta kuin odotella.

Sekin on kaikille demaripuolue yhteinen fakta miten vaaleissa menestytään. Menestyminen edellyttää sitä että budjetti ei voi olla ainakaan ylijäämäinen, vaan todennäköisesti alijäämäinen ja velkaantuminen jatkuu.

Jos joku puolue lupaa kurittaa kansaa, lopettaa velkaantumisen ja aloittaa velan maksun, se tietää huonoa vaalitulosta.

Ainut asia mitä demarit voivat tehdä tultuaan valtaan vaalien jälkeen, on se että rikkaiden verotusta hiukan kiristetään ja köyhien asemaa vähän korjataan. Kaikki hyvät rakennemuutokset merkitsevät puolueen aseman heikkenemistä seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olen pitkälti kanssasi samaa mieltä. Kun SDP malttaa olla hiljaa, kannatus kasvaa. Jos Rinne puhuu, kannatus tipahtaa.

Hiljaa hyvä tulee, siis.

Demareiden kohtalon kysymys kuuluukin, voiko A. Rinne olla puhumatta, esittämättä mitään, aina seuraaviin vaaleihin saakka.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kaupungeista (yleensä) tulevat uudennokset: näemme etenkin pk-seudulla mutta myös muutamilla muilla suurilla kaupunkiseuduilla Kokoomuksen paisumisen kuin myös Vihreiden. Tällä trendillä, jos sinimusta laitaoikean puolue onnistuu yhä pysyttelemään tällä kannatustasolla Kauniit ja rohkeat -efektinsä ansiosta, se saattaa vielä muodostaa hallituksen Vihreät toisena suurena kumppaninaan. Tätä kohti mennään näillä askelmerkeillä.

Mitä Vihreisiin tulee, se on onnistunut siinä, missä soisin SDP:n onnistuvan: viestin selkeä esitys ja sen perille saattaminen.

SDP:n pitää tarttua koulutuskysymyksiin, rahoituksen ohjaaminen alalle päiväkodeista yliopistoihin asti ja yliopistojen aito autonomia on syytä palauttaa - ulkopuoliset ja etenkin liike-elämän edustajat niiden hallituksissa tekevät lähinnä hallaa eivätkä edistä perustutkimuksen ja varsinkaan korkeimman opetuksen kehittämistä. Lapset ja nuoret kuin myös keski-ikäisemmät oppivat ja oppineet ovat tulevaisuutemme kestävä perusta.

SDP:n pitää ajaa kaivosvero (joko louhintaverona tai muussa muodossa) valtakuntaan, sillä nykyisellään Suomi on maailman Kongo, joka globaalisti ainoana antaa kerran maasta nostettavissa ja vietävissä olevan kansallisomaisuutemme ilmaiseksi, pelkän kaivamisen hinnalla. 2011 Ruotsin valtion kokonaan omistama LKAB tuloutti Ruotsille noin 1,1 miljardia euroiksi muutettuna voittoja ja samaan aikaan yksityinen, amerikkalainen kaivosoperaattori maksoi Venäjällä Murmanskin aluehallinnolle ja Moskovan keskushallinnolle yhteensä suunnilleen saman verran vuositasolla. Eipä ihme, että kanadalainen Fraser-instituutti pitää Suomea maailman jokseenkin kiintoisampana kaivoskohteena. Kansallisomaisuutemme (sisältää myös Soklin) on kymmenien miljardien arvoinen eikä parasta ennen -päiväystä ole: ei ole kiire perustaa kaivoksia muin perustein kuin terveen itsekkäistä kansallisista lähtökohdista.

SDP:n pitää ajaa perustulo (ei libertaarien perustilille) ja sen taso on keskustelun paikka, mutta itse näen sen IPU:n tapaan: niukka mutta itsessään mahdollinen perustoimeentuloksi eli luokkaa 1000 euroa kuukaudessa, ja samalla päästään miltei yhden luukun malliin, joskin asumiskustannukset etenkin pk-seudulla kuin osin myös Tampereella merkitsevät sitä, että asumiskustannuksia on kalliilla alueilla jotenkin huomioitava. Perustulon on oltava porrastettu, eli tietyn tason yli noustessaan ansiotulot asteittain nollaavat sen, joten rahaa ei makseta kaikille. Malli alentaa työllistymisen kuin myös työllistämisen kynnystä. Eräs ongelma tosin on ja se on ulkoa lainattava (sitä se käytännössä on) euro ja Ruotsi omalla itsenäisellä keskuspankillaan ja kelluvalla valuutallaan on tässä suhteessa aivan eri tilanteessa.

SDP:n on esitettävä aloittavan ja pienyrityksen toiminnan helpottamiseksi ALV-vapautusta esimerkiksi 50 000 tai jopa 100 000 euron liikevaihtoon asti, joskin yritysten tarpeet vaihtelevat.

SDP:n on puututtava ankaralla kädellä yritystukiin ja pääsääntöisesti poistettava ne, poislukien kansallisen huoltovarmuuden kannalta tärkeät toiminnot eräissä yrityksissä.

SDP:n on esitettävä yhteisöverokannan palauttaminen Unionin keskitasoon, joten se 26 oli osapuilleen sopiva. Ansiotulonveron progressioon on uudestaan panostettava ja palautettava tuoljen kokonaisverotus, kuten se oli ennen 1980-luvun loppua: kaikki tulot lajista riippumatta samalle viivalle (itse asiassa jopa harri Holkeri - kerrankin viisaasti) vaati tätä. ALV-kantoja on saatava sen sijaan alemmaksi, koska tasaveron muotoisina ne heikentävät ostovoimaa nimenomaan varattomilla kuin myös osin keskituloisilla.

SDP:n on kaadettava hallintarekisteri ja estettävä myös ulkomaisten hallintarekisterien toiminta Helsingin pörssissä, sillä ne toimivat (ainakin ennen kotimaista hallintarekisteriä) lähinnä kotimaisten omaisuutensa piilottajien bulvaaneina. Näiden ulkomaisten rekisterien on arvioitu hukatun jopa 800 miljoonaa euroa vuosittain verottajan ohi, mutta lopulta kukaan ei tiedä tarkkaan.

Pahoittelen, esitin nämä muutamat ajatukset kategorisina, enhän minä ole SDP:n jäsen. Totean kuitenkin, että näkyvillä olevista mahdollisuuksista totisesti toivon SDP:n johtavan seuraavaa hallitusta. Toivon siellä olevan myös Keskustan (joka tosin kokee näillä näkymin rökäletappion 2019), koska punamulta ainakin menneessä on tuottanut monenlaista hyvää ja maltillista koko valtakunnan hyväksi - vastaavasti Kokoomuksen kanssa niin SDP kuin Keskusta on repinyt itsensä toistuvasti pahasti ja tästä on viimein aika molempien oppia. Samaan hallitukseen istuu erinomaisesti Vasemmisto ja Vihreät.

Itse olen ollut miltei koko elämäni poliittisesti sitoutumaton, mutta useimmiten vaan ei aina äänestänyt Vasemmistoa parinkymmenen vuoden ajan, kunnes 2014 liityin IPU:un ja olin sen ehdokkaana 2015. Osa esittämistäni ajatuksista löytyy IPU:n ohjelmasta, osa on omia ajatuksiani. Toivon SDP:lle lujuutta seistä ajamansa takana, toimivan viisaasti, missä kompromisseja tarvitaan, mutta välttävän keskeisessä kompromisseja ja ryhtyvän vaaleihin voittajan, ykkösen asenteella, joka tekee hyvää koko valtakunnalle ja sitä pitkällä tähtäimellä. Uskaltavan käyttää sanaa hyvinvointivaltio ja toimivan sen eteen tosissaan - pitkästä aikaa.

Nostan esiin henkilön SDP:stä: Sanna Marin Tampereelta. Hänen tapansa argumentoida, viestin selkeys ja periksiantamattomuus vievät eteenpäin ja hänestä sekä kaltaisistaan SDP:n on otettava esimerkkiä.

Lopuksi, lue seuraava:

Hallitus sodassa Suomea vastaan?
http://apatia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/97144-halli...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

TK (profiilista): "Lähellä sydäntä on myös alfa Romeot, joku voisi pitää jopa sairautena."

Joo, sama vika täällä. 2002 Alfa Romeo 166, Distinctive Busson kolmelitraisella. Rahaa palaa ylläpitoon ja korjauksiin. Hain itse 4/2016 Comosta, Milanon läheltä. Välitön kaasunvaste ja todella nopea ohjaus sekä kuvankauniit muodot ja Momon tyköistuvat istuimet. Maantiellä se tulee mieleen, että pienestä tuotannosta johtuen kaikille ei riitä Alfoja, joten hyvin ovat pullat (omassa) uunissa :).

Käyttäjän ToniKukkonen1 kuva
Toni Kukkonen

Itselläni 159 2.4Jtdm Q4. Ensimmäinen oli 156sw 2.0Jts. Haaveissa 156 Gta..

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Alfan lisäksi itselläni myös konsernituote Fiat Coupe 20v Turbo+ eli aika saman oloinen kuin Alfa GTV.

Kesällä Bella Italia? Ks. http://www.elisanet.fi/bella.italia/bella.htm

Käyttäjän ToniKukkonen1 kuva
Toni Kukkonen Vastaus kommenttiin #28

Ei taida valitettavasti sopia kalenteriin..

Toimituksen poiminnat