Perintövero

Yksi päivän kuumista aiheista on perintövero ja sen poistamista vaativa kansalaisaloite.

Itse pidän perintöveroa toimivana ja oikeutettuna verona, mutta tekisin siihen useita muutoksia. Tai oikeastaan muuttaisin meidän koko verotusjärjestelmän.

Perinnöthän on perinnönsaajalle tuloa. Ongelma vain on siinä, että lähes aina se on kiinteää omaisuutta. Siksi perinnöt pitäisi verottaa vasta kun ne realisoidaan. Silloin ei tietenkään käytettäisi hankintavähennystä, koska omaisuus on saatu ilmaiseksi. Sama koskisi myös osakkeita ja yrityksiä. Ainoa mikä verotettaisiin heti, olisi pankissa ja käteisenä oleva raha. Tämä jo siksikin, että kiinteä omaisuus aiheuttaa aina taloudellista toimeliaisuutta.

 

Mitä meidän verotusjärjestelmään sitten tulee, niin siitä pitäisi tehdä yksinkertaisempi ja tasapuolisempi. -Progressiivinen ansiotulovero pitäisi muuttaa tasaveroksi.

-ALV pitäisi poistaa kokonaan.

-Kaikista tuloista sama vero, riippumatta tulonhankintamuodosta.

Näillä keinoin monet kannustinloukut häviäisi, kun ei tarvitsisi miettiä verottajaa. Jokainen ansaittu euro nostaisi silloin nettotuloja tasaisesti, eikä progressio söisi työnteon hyötyä.

Myös sosiaalitukijärjestelmälle pitäisi tehdä sama, eli yksinkertaistaa.

-Kaikille tukiensaajille yksi "valtionraha"

Mielessäni on pyörinyt perustulon ja nykyisen järjestelmän kompromissi. Siinä lähtötaso olisi esim. 1000€/kk = 33,33€/vrk. Nyt kun tuensaaja sitten lähtee töhin, vaikka vain kahdeksi päiväksi leikataan hänen tukeaan 50€ jokaista täyttä 100€ kohden jonka hän tienaa. Tällöin työssäkäynti kannattaa, kun tulot kasvaa myös pätkätöillä ilman karensseja. Järjestelmä toimisi niin, että tuki anottaisiin kerran vuoteen ja tuen suuruus määriteltäisiin verottajan tietojen avulla.

Joku nyt heittää, että sit vaan kierretään veroja. Hyvin paljon mahdollista, että sitä yritettäisiin. Mutta määrätään asiasta työnantajille rankat sanktiot ja parannetaan valvontaa niin, ettei siihen monet uskalla ryhtyä.

Näillä keinoin uskon, että meillä hommat voisi lähteä toimimaan. Mitään tarkkoja laskelmia mulla ei oo ja tiedotkin on vajaavaisia. Mutta tässä olis hyvä runko mistä lähtee asiaa kehittämään. Sitä varten meillä on ministeriöt täynnä asiantuntijoita ja virkamiehiä, että nää laitetaan toimimaan.

ToniKukkonen1
Sosialidemokraatit Lapinlahti

34-vuotias 2 lapsen isä ja aviomies. Perheeseen kuuluu myös 3v kissaa. Työkseni ajan rekkaa pitkin maaseutuja. Lähellä sydäntä on myös alfa Romeot, joku voisi pitää jopa sairautena. Tykkään ottaa asioihin kantaa ja parantaa maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu