Uuden ajan demari Katse kohti tulevaisuutta, historiaa kunnioittaen

Perintövero

Yksi päivän kuumista aiheista on perintövero ja sen poistamista vaativa kansalaisaloite.

Itse pidän perintöveroa toimivana ja oikeutettuna verona, mutta tekisin siihen useita muutoksia. Tai oikeastaan muuttaisin meidän koko verotusjärjestelmän.

Perinnöthän on perinnönsaajalle tuloa. Ongelma vain on siinä, että lähes aina se on kiinteää omaisuutta. Siksi perinnöt pitäisi verottaa vasta kun ne realisoidaan. Silloin ei tietenkään käytettäisi hankintavähennystä, koska omaisuus on saatu ilmaiseksi. Sama koskisi myös osakkeita ja yrityksiä. Ainoa mikä verotettaisiin heti, olisi pankissa ja käteisenä oleva raha. Tämä jo siksikin, että kiinteä omaisuus aiheuttaa aina taloudellista toimeliaisuutta.

 

Mitä meidän verotusjärjestelmään sitten tulee, niin siitä pitäisi tehdä yksinkertaisempi ja tasapuolisempi. -Progressiivinen ansiotulovero pitäisi muuttaa tasaveroksi.

-ALV pitäisi poistaa kokonaan.

-Kaikista tuloista sama vero, riippumatta tulonhankintamuodosta.

Näillä keinoin monet kannustinloukut häviäisi, kun ei tarvitsisi miettiä verottajaa. Jokainen ansaittu euro nostaisi silloin nettotuloja tasaisesti, eikä progressio söisi työnteon hyötyä.

Myös sosiaalitukijärjestelmälle pitäisi tehdä sama, eli yksinkertaistaa.

-Kaikille tukiensaajille yksi "valtionraha"

Mielessäni on pyörinyt perustulon ja nykyisen järjestelmän kompromissi. Siinä lähtötaso olisi esim. 1000€/kk = 33,33€/vrk. Nyt kun tuensaaja sitten lähtee töhin, vaikka vain kahdeksi päiväksi leikataan hänen tukeaan 50€ jokaista täyttä 100€ kohden jonka hän tienaa. Tällöin työssäkäynti kannattaa, kun tulot kasvaa myös pätkätöillä ilman karensseja. Järjestelmä toimisi niin, että tuki anottaisiin kerran vuoteen ja tuen suuruus määriteltäisiin verottajan tietojen avulla.

Joku nyt heittää, että sit vaan kierretään veroja. Hyvin paljon mahdollista, että sitä yritettäisiin. Mutta määrätään asiasta työnantajille rankat sanktiot ja parannetaan valvontaa niin, ettei siihen monet uskalla ryhtyä.

Näillä keinoin uskon, että meillä hommat voisi lähteä toimimaan. Mitään tarkkoja laskelmia mulla ei oo ja tiedotkin on vajaavaisia. Mutta tässä olis hyvä runko mistä lähtee asiaa kehittämään. Sitä varten meillä on ministeriöt täynnä asiantuntijoita ja virkamiehiä, että nää laitetaan toimimaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Olen perintöveroon esittänyt aiemminkin omanlaiseni omalaatuisen näkemyksen.

Yksi hyvä vaihtoehto olisi (ehkä), että perintö 100.000 euroon saakka olisi verotonta ja kaikki tuon ylittävä menisi valtiolle jaettavaksi köyhille perustulona :-D

Juha Hämäläinen

Perintöveron perusteet eivät ole usein kuten esität.

Omakotitalojen ja kesämökkien rakentaminen on usein koko perheen työtä. Olen itse ollut rakentamassa aamusta yöhön isäni taloa. Monet perheet rakentavat kesämökkinsä itse. Kun ne muuttuvat perinnöksi, se ei ole vastikkeetonta tuloa lainkaan. Sama pätee maa- ja metsätiloihin. Niiden työvoimana on aina käytetty perhettä.

Sama koskee perittäviä vanhuksia, joita perijä hoitanut monasti vuosia ilman palkkaa. Kyse ei ole ilman työtä saadusta tulosta. Moni hoitaja olisi työn määrään nähden vielä saamapuolella perinnön jälkeenkin.

Näitä asioita eivät ymmärrä ihmiset, joiden kaikki elämän ponnistukset ovat keskittyneet itsensä palveluun. Omanapaisuus ja innokkuus jakaa toisten keräämää varallisuutta on outo ilmiö.

Sen sijaan olisi näiden jakajien paras keskittyä itse tuottamaan jaettavaa. Tyypillisesti innokkaimmat jakajat olen havainnut poikkeuksellisen vähän tuottaviksi ihmisiksi.

Juhani Vehmaskangas

"Sama koskee perittäviä vanhuksia, joita perijä hoitanut monasti vuosia ilman palkkaa. Kyse ei ole ilman työtä saadusta tulosta. Moni hoitaja olisi työn määrään nähden vielä saamapuolella perinnön jälkeenkin."

Tuollainen johtaa usein loppuelämän pituisiin riitoihin. Kun yksi hoitaa ja sitten kaikki lapset ovat jakamassa kuolinpesää, eikä kukaan tahdo hoitajalle mitään maksaa - no on hän ehkä saanut "avokätistä" omaishoidontukea.

Suomen rikkain ihminen on Annti Herlin: https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/he-ovat-m...

Mahtaisiko hän tehdä jotain toisin, jo nyt eläessään siis, jos perintöoikeutta olisi rajoitettu ja hänen pitäisi ennen kuolemaansa se lahjoittaa, ettei menisi valtiolle, (ja sitä kautta köyhille).

Tuollaisella yli kolmella miljardilla voisi tehdä paljon hyvää. Valitettavasti Herlinin kaltaiset ihmiset eivät ymmärrä miten :-(

Käyttäjän ToniKukkonen1 kuva
Toni Kukkonen

Jos näim olisi niin kuin väität, niin asiasta pitäisi olla dokumenttejä. Jos mitään sopimuksia tai muita todisteita osallisuudesta omaisuuden hankintaan ei ole, on omaisuus silloin yksin sen, kenen nimi papereista löytyy. Ja tällöin se on puhdasta tuloa perillisille.

Typeräähän se on, jos niitä papereita ei tehdä, jos omaisuus katsotaa kuuluvaksi useammalle. Pienellä vaivalla säästyisi moni murhe, kun omaisuudesta ei tarvitsisi tapella ja perintöveron määräkin pienenisi.

Eli Juha perustelusi ei ole mikään syy poistaa perintöveroa. Sen sijaan suosittelen, että teette paperityöt kuntoon, ennenkuin perittävä kuolee..

Toimituksen poiminnat